0 artikels in winkelwagen.

De nieuwste trends in shapewear

Tekst: An Kokken

Een zandloperfiguur voor iedereen, de opmars van shapewear.

Na het succes van de push-up-bra kende de lingeriewereld nog weinig écht revolutionaire evoluties, maar daar kwam met het figuurcorrigerend ondergoed verandering in. Nog even en shapewear wordt een vast item in de kledingkast van iedere modebewuste vrouw.

Aubade

 

Onze gesprekspartners:

- Bernadette en Luc van Van Dyck & Partners verdelers van Cass en Imec

- Stefaan Van Dyck van AnyCommerce bvba, beheerder van de online flagship stores van CASS Luxury Shapewear en de Jolilly Bodywear online stores waaronder de speciaalzaken met luxe shapewear voor dames en shapewear voor manen.

- Emma Gelaude, blogster en styliste die professioneel kledingadvies geeft aan vrouwen en bedrijven www.emmastyingconcepts.be en www.myfashionblog.be

- Katrien Matthys, uitbaatster van Het Vijgeblad, drie lingeriewinkels in Evergem, Mariakerke en Destelbergen, www.hetvijgeblad.be.

- Evelyn Lens, moeder en gebruikster van shapewear.

Body Wrap Lites Lace luxe shapewear met Kant

Tien jaar geleden leerde Bridget Jones de wereld haar afslankende oma-slip kennen. Een gigantische, vleeskleurige onderbroek die haar achterwerk een boost geeft, maar haar doet wegkruipen van schaamte wanneer Hugh Grant het onflatterende kledingstuk onder haar rok ontdekt. Vandaag kennen vrouwen heel wat minder gêne over de gaine. Figuurcorrigerend ondergoed hangt tegenwoordige in alle maten en soorten in de winkelrekken. Op ooghoogte.

In tegenstelling tot plastische chirurgie geeft figuurcorrigerend ondergoed instant resultaat, en je bespaart er een vervelende, dure operatie mee uit. Of zoals Trinny en Susannah zouden zeggen: “It just makes a better you.” Maar waar komt shapewear juist vandaan? En welke trends kunnen we nog verwachten? We vroegen het aan enkele experts ter zake.

Ontdek de shapewear van Body Wrap

Het taboe doorbroken

Shapewear is uitgevonden in de Verenigde Staten aan het begin van de jaren 2000, weten Cass en Imec verdelers Bernadette en Luc van Van Dyck & Partners. Ginds dragen filmsterren en zangeressen massaal corrigerende jurkjes en slips onder hun rodeloperoutfits, en ze zijn ook niet te beroerd om daar voor uit te komen. Gespecialiseerde websites maken er zelfs een sport van om foto’s op te sporen van bekende gezichten met figuurcorrigerend ondergoed.

Bij ons is de trend nog maar pas goed gestart, met dank aan Goedele Liekens, die een tijd in haar talkshow bekende dat zij en haar jongere medewerksters ook ‘zo’n shortjes’ droegen. Het zorgde meteen voor een gigantische boom in de verkoop.” Emma Gelaude: “Als sterren zoals Beyoncé, die zogezegd een perfect figuur hebben, al shapewear dragen, dan kunnen gewone vrouwen niet anders dan besluiten dat het geen schande is om hier en daar wat oneffenheden te verdoezelen. Je merkt alleszins dat er veel minder taboe op rust op het dragen van figuurcorrigerend ondergoed. Shapewear wordt een standaard item in de kledingkast, zoals panty’s of een sportbeha. Zelfs lingeriemerken als Agent Provocateur hebben een lijn. Dat had je vijf jaar geleden echt niet kunnen vermoeden.”

Katrien Matthys baat in Oost- Vlaanderen drie lingeriewinkels uit. Ook zij zag het succes van figuur corrigerend ondergoed toenemen het laatste jaar. “Volgens mij heeft dat erg veel te maken met de tv-programma’s van Trinny en Susannah. Die hebben het tijdens de restyling van hun kandidaten altijd over figuurcorrigerend ondergoed. Klanten vragen me soms letterlijk of wij zo’n onderbroeken als die van Trinny en Susannah verkopen.” Trinny en Susannah hebben zeker een belangrijke rol gespeeld. Met hun eigen Magic Knickers-lijn hebben de twee vrouwen zonder twijfel de weg geëffend voor veel andere merken.

Hemdjes, broekjes, onderjurken

Stefaan Van Dyck: "Shapewear is het geheime wapen voor vrouwen – ook slanke – die hun rondingen willen stroomlijnen. Het ondergoed wordt gemaakt uit elasthaan, een synthetische vezel met erg grote elasticiteit. Merken kunnen onderling het verschil maken in het comfort en ademend vermogen van hun ondergoed. Maar welk model werkt nu juist voor welke probleemzone?

Een kort overzicht: Corrigerende shorts geven een afslankend en push-up effect van het achterwerk, terwijl de slips eerder voor een plattere buik en meer taille zorgen. Onder een jurkje of rok draag je beter een figuurcorrigerende onderjurk. Een corrigerende top geeft een stevigere buste en een platter buikje en zorgt er voor dat vetbandjes  op de rug en de flanken verdwijnen. Corrigerende body’s creëren een plattere buik, een mooiere taille en een stevigere buste. Om dijen en heupen te stroomlijnen, trek je best een legging aan."

 

Fantasie Wacoal

Katrien Matthys: “Voor zwaardere personen is een shortje niet altijd aangeraden. Als je een hele zware buik hebt, zal die broek niet zo heel veel effect hebben. Vaak zal de heupband ook naar beneden rollen. Die vrouwen raad ik aan om een onderjurk te nemen.”

Emma Gelaude: “Je moet je ondergoed altijd aanpassen aan je outfit. Het is de bovenkleding die bepaalt wat je eronder draagt, niet omgekeerd. Onder blinkend satijn en kleren met lichte kleuren is het aangeraden om figuurcorrigerend ondergoed te dragen. Daar zie je anders elk putje, bultje en naadje door. Welke type ondergoed je best draagt, hangt ook af van je figuur. Pas best verschillende silhouetten om te voelen waarin je jezelf het meest comfortabel voelt. En draag het niet dag in dag uit, want anders zijn je buikspieren binnen de kortste keren verdwenen.”

Katrien Matthys: “Momenteel verkoopt vooral de hoge onderbroek als zoete broodjes, maar sinds kort heb ik ook kleedjes en rokjes in de winkel. Of shapewear echt een trend wordt, daar ben ik eerlijk gezegd niet zo heel zeker van. Ik vermoed dat het nog wel even gaat boomen, maar dat de hype dan wat zal gaan liggen. Uiteindelijk heb je geen vijf van die onderbroeken nodig hé. Maar hopelijk vergis ik me, want tot nu toe verkoopt het echt goed.”

 

De toekomst van de shapewear

Wie naar Amerikaanse shapewear websites surft, zal zien dat we hier nog een lange weg te gaan hebben. In de Verenigde Staten zijn sportbody’s, hemdjes met prints, en broeken met mesh en kant al helemaal gemeengoed. Vrouwen trekken er de fitness in met felgekleurde body’s die hun sportieve lichamen nog meer uit de verf doen komen.

Emma Gelaude: “Je merkt hier toch ook wel evoluties. Sexy is het ondergoed nog altijd niet, maar het is wel al eleganter dan een paar jaar geleden. Naast de vleeskleurige, witte en zwarte modellen, zie je hier en daar ook andere kleurtjes, en durft men al eens te experimenteren met doorschijnende stofjes. Toch denk ik dat shapewear altijd sober zal blijven. Het is en blijft tenslotte iets functioneels.”

Van Dyck & Partners: “Wat we binnenkort vaker zullen zien, zijn hemdjes en body’s met ingewerkte (push-up) beha, zodat de borsten mooi gelift worden in plaats van platgedrukt. Figuurcorrigerende topjes zullen ook als bovenstuk gedragen kunnen worden, zonder dat je er nog een T-shirt moet over aan trekken. Momenteel zien we een snelle (r)evolutie op technologisch vlak. Zo worden bijvoorbeeld tijdens het veredelingsproces verzorgende en afslankende microcapsules (retinol, vitamine A, aloë vera, vetzuren, enz.) verwerkt in de stoffen.

Volgens studies hebben die producten een vetreducerend effect en helpen tegen cellulitis. Zo krijgt je figuur niet enkel vormelijk een verschil, maar gaat je huid door shapewear te dragen ook effectief strakker worden. In de toekomst zal je dus geen crèmes meer moeten smeren, maar ga je ondergoed dragen dat je figuur op twee manieren tegelijkertijd corrigeert.”

Ontdek het anti-cellulite ondergoed van IMEC

De ervaringsdeskundige

Evelyn Lens is 32 en moeder van twee kinderen. Na de geboorte van haar jongste  zoontje ontdekte ze het nut van shapewear.“Ik moet regelmatig naar feesten, en dan is het toch leuk als je perfect in je jurk past. Kleedjes waar ik me vroeger ongemakkelijk in voelde door mijn buikje en love handles, vallen dankzij de shapewear perfect over mijn heupen.

Onlangs heb ik een onderjurk gekocht, en daar ben ik wel enthousiast over. Door de boord onderaan blijft die vanzelf zitten op mijn billen en kruipt ze niet omhoog. En vooral: het is veel eleganter dan zo’n wielrennersbroek tussen je benen. Voorlopig heb ik enkel een onderjurk met bretellen, waar ik dan zelf een beha onder moet, maar ik denk dat ik me binnenkort één ga aanschaffen  met een geïntegreerde beha. Naar het schijnt krijgen je borsten daar een mooie vorm in. Hoewel het niet echt sexy is, kies ik toch voornamelijk voor huidskleurige modellen. Die zie je niet onder lichte kleren.

Het aan- en uittrekken van een body of shortje is niet altijd gemakkelijk, maar eens je erin zit, past het wel lekker. Ik heb ondertussen geleerd om geen te kleine maat te nemen. Daar geraak je gewoon niet in en kan je nauwelijks nog in ademen. Naar het schijnt zou het beter zijn in je hemdjes en onderjurken te stappen, zoals je een broek aantrekt, in plaats van ze over je hoofd te trekken? Via trial and error heb ik ook gemerkt dat er enorme verschillen bestaan in de kwaliteit en het comfort van ondergoed. Bij sommige broekjes krult de bovenrand  om, het ene model ademt goed, terwijl  je in het andere loopt te zweten als een BiFi-worst.”

Ook voor hem

Wie dacht dat enkel vrouwen ingesnoerd konden worden, heeft het mis. Ook voor mannen bestaat figuurcorrigerend ondergoed.

Niet om de billen te liften, wel om het bovenlichaam wat meer ‘body’ te geven. Stefaan Van Dyck, zaakvoerder van online webshops www.shapewear.be en www.corrigerendondergoedvoormannen.nl verdeelt niet alleen mannenshapewear, hij draagt het ook zelf. “Ik trek geregeld een corrigerend singlet aan en voel me daar wel goed bij. Alles voelt strakker en minder flubbie aan (lacht). Voor mannen bestaan er voornamelijk hemdjes en T-shirts die het bovenlichaam strakker maken. Ze verdoezelen de buik een beetje en doen de borstkas beter uitkomen.

Je gaat er ook automatischer rechter van zitten en staan. In shapewear voor mannen zitten technieken verwerkt die men ook gebruikt bij compressieondergoed van sporters. Dat is ondergoed dat voorkomt dat je tijdens het sporten letsels oploopt.” Benieuwd of George Clooney binnenkort ook ‘geshaped’ op de cover van een mannenblad zal verschijnen.

 

TriumphImplicite

 

Enkele merken die Shapewear verkopen Anita, Aubade, Cass Luxury Shapewear, Cosabella, Fantasie, Elomi, IMEC, Implicite, Miraclesuit, Scala, PrimaDonna, Triumph, Wolford, Body Wrap Shapewear, Body Wrap Lites Lace, Cette, Maidenform, Susa, Wacoal, Yummie Tummie, Spanx, …

  Bezig met laden...